İnsan hakları avukatları Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen çalışma ziyaretine katıldı

Türkiye’de insan hakları alanında çalışan avukatlar, 25-27 Haziran 2019 tarihleri arasında, Birleşik Krallık'taydı.

Gerçekleştirilen çalışma ziyareti çerçevesinde avukatlık örgütleri, STK’lar, araştırma merkezleri, hukuk firmaları ve bazı mahkemeler ziyaret edilmiştir.

25-27 Haziran 2019 tarihleri arasında, Türkiye’de insan hakları alanında çalışan avukatlar, “Baroların ve Avukatların Avrupa İnsan Hakları Standartları Konusunda Kapasitesinin Güçlendirilmesi” Avrupa Birliği-Avrupa Konseyi Ortak Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışma ziyareti çerçevesinde avukatlık örgütleri, STK’lar, araştırma merkezleri, hukuk firmaları ve bazı mahkemeleri ziyaret etmiştir.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Ünsal Toker’in başkanlığındaki heyette TBB ile İstanbul, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Trabzon ve Van Barolarının temsilcileri yer almıştır.

İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyetinde gerçekleştirilen toplantıda, Uluslararası İlişkiler Başkanı Mickael Laurans, Uluslararası İnsan Hakları Politika Danışmanı Marina Brilman ve Uluslararası Programlar Müdürü Lizzette Robleto de Howarth uluslararası düzeyde yürüttükleri insan hakları çalışmaları ve diğer ülkelerdeki avukatlar ile geliştirilen işbirliği konusunda sunum yapmıştır. İnsan hakları alanında çalışan ve Londra merkezli bir hukuk firması olan Monckton Chambers firmasından Piers Gardner, Robert Palmer, Ben Emmerson ve Drew Holliner, Birleşik Krallık İnsan Hakları Kanunu ve AİHM ile ilgili stratejik dava deneyimlerini paylaşmıştır. Katılımcıların, Essex Üniversitesinde Hukuk Kliniği, İnsan Hakları Kliniği ve Silahlı Çatışma Biriminin faaliyetleri konusunda bilgi alma fırsatı olmuştur. Hukuk Cemiyeti İnsan Hakları Komitesi Başkanı Tony Fisher Birleşik Krallık’ta en çok sorun yaşanan insan hakları meseleleri ve komitenin bu sorunları nasıl ele aldığı konusunda açıklamalar yapmıştır. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Baro İnsan Hakları Komitesinde gerçekleştirilen toplantılarda,  Türkiye’de insan hakları avukatlarının yaşadığı zorluklar ve insan hakları savunucularının korunmasını desteklemek amacıyla uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi konularına odaklanılmıştır. Son olarak heyet, rehber eşliğinde Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesini ziyaret etmiştir.

Çalışma ziyareti sayesinde, Birleşik Krallık’ta avukatlık örgütleri, insan hakları merkezleri ve STK’lar ile temaslar kurulmuş ve özellikle insan hakları ve ticaret, avukatların korunması, dava izleme ve stratejik yargılama gibi çeşitli işbirliği alanlarında yeni sinerjiler yaratılmıştır.

Önceki Haber SCoBAL Proje Toplantıları
Sonraki Haber Avukatlar için Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde gerçekleştirilen Görevlendirmeler